Bílkoviny
Bílkoviny – Proteiny
Jsou to makromolekulární látky složené z několika set až několika ticíc aminokyselin, vzájemně spojených peptidovou vazbou; základní a nenahraditelná složka buněk všech organismů.
Struktury bílkovin: primární, sekundární, terciální, kvartální
Bílkoviny: globulární (kulaté) – globudin; fibrilární (vláknité) – kreatin
Některé bílkoviny obsahují pouze jeden peptidový řetězec – ribonukleasa
Dělení bílkovin: rostlinné – luštěniny, obiloviny,… ; živočišné – maso, mléko, vejce,…
Význam: patří mezi nejdůležitější makromolekuly živé hmoty
Jsou ve všech organismech, včetně virů
Jsou stavebními látkami – kolagen, elastin
Mají katalytickou funkci – enzymy, hormony
Umožňují transport látek a energie
Pohyb organismů – aktin, myosám
Jsou rezervními látkami – ovalbumin, kasein
Zajišťují imunologickou obranu organismu